Uutinen

Etälääkäripalvelu tulossa Vaasan Vähänkyrön apteekkiin

11.01.2016 | 10:00

Teksti : Anne Kytölä, Inkeri Halonen

Ajatus etälääkärikokeilusta virisi, kun apteekkari Samuli Ojala kuuli asiakkaita palvellessaan jatkuvasti valituksia Vähänkyrön heikosta lääkäritilanteesta.

Vähänkyrön apteekissa on kaikki kunnossa etälääkärin vastaanottoa varten.

Neuvotteluhuoneen pöydällä on iso, litteä näyttö ja kaksi tietokoneen keskusyksikköä. Yhdelläkin pärjää, mutta apteekkari Samuli Ojala on saanut kollegaltaan toisen varalaitteeksi.

– Videokamera minulla on vielä kotona, Ojala kertoo.

Tiloista on tähän mennessä kiinnostunut kolme lääkäripalveluja tarjoavaa yritystä: Terveystalo, Doctagon ja suomalainen EMA Group. Lopullista päätöstä toimijasta ei ole vielä tehty.

Apteekin osalta kaikki on kunnossa. Sosiaali- ja terveysministeriön, Fimean ja Valviran edustajat totesivat kesäkuussa yhteiskokouksessaan, että pilottikokeilu apteekissa on mahdollista Ojalan esittämin tila- ja toteutusratkaisuin.

Etälääkäripalvelu ei ole apteekin liiketoimintaa

Apteekkari korostaa, ettei etälääkäripalvelu ole apteekin liiketoimintaa. Apteekki vain järjestää ja lainaa tilat ja laitteet ja avustaa teknisesti.

Tarvittaessa apteekki voi ottaa vastaan myös ajanvarauksia etälääkärin vastaanotolle.

Sähköisen reseptin avulla asiakas voi hakea etälääkäriltä saamansa reseptilääkkeen mistä apteekista tahansa.

– Toiminnasta ei kilise mitään apteekkarin eikä edes kaverin taskuun, Samuli Ojala sanoo.

Ojala pitää eettisyyden vaalimista tärkeänä, jotta toiminta on kestävällä pohjalla.

Pilotin säännöksi on sovittu, että apteekkari eikä kukaan hänen perheenjäsenistään, sukulaisistaan tai kollegoistaan saa olla osakkaana etälääkärifimassa eikä kukaan heistä saa olla siellä myöskään töissä.

Ojalan mukaan etälääkäripalveluissa ei ole kyse mistään mullistavasta asiasta. Telelääketiede on nykypäivää, ja apteekit ja lääkärit ovat vanhastaan tehneet yhteistyötä.

– Toiminta sopii meille, koska apteekit ovat kokeneita luotettavan tunnistamisen tekijöitä ja meillä on vaitiolovelvollisuus, Ojala mainitsee.

Ojala on tarjonnut palvelumahdollisuutta myös kunnalliselle terveydenhuollolle ja esitellyt asiaa Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä kaupunginvaltuuston ja -hallituksen paikallisille jäsenille.

– Jos kuntasektori tahtoisi järjestää lääkärivastaanottoa näin, he pääsevät ilman muuta mukaan.

Vastaanottohuone oltava erillään apteekista

Ajatus etälääkärikokeilusta virisi, kun Ojala kuuli asiakkaita palvellessaan jatkuvasti valituksia Vähänkyrön heikosta lääkäritilanteesta.

Vaasaan vuoden 2013 liittyneessä Vähässäkyrössä ei ole lainkaan yksityislääkäreitä, ja Vaasan seudulla on kärsitty lääkäripulasta jo pitkään.

– Totesin, että asialle pitää tehdä jotakin, kun valituksia alkoi tulla vähintään kolme päivässä. Asiakkaat olivat hyvin harmistuneita ja tuskastuneita, Ojala kertoo.

Ojala otti yhteyttä Fimeaan ja Apteekkariliittoon ja keskusteli etälääkäripalvelun toteuttamismahdollisuuksista apteekkareiden ja lääkäreiden kanssa.

Arkkitehtikuvien teettäminen on ollut Ojalan mukaan eniten vaivaa teettänyt vaihe koko prosessissa.

– Ehtona luvan saamiselle oli, että etälääkärin tilat sijaitsevat mahdollisimman erillään apteekin toiminnasta, Samuli Ojala kertoo.

Etälääkärin luokse tulevan potilaan ei tarvitse asioida apteekissa ollenkaan. Ovelta asiakas pääsee suoraan käytävään, joka johtaa etälääkärin vastaanotoksi remontoituun huoneeseen. Huone toimi ennen apteekin neuvottelutilana.

Etälääkäristäkö ratkaisu syrjäseutujen lääkäripulaan?

Ojala toivoo, että pilotti poikisi terveydenhuollon ratkaisun niille maaseutualueille, joista lääkäripalvelut kaikkoavat.

– Apteekki on monella paikkakunnalla terveydenhuollon viimeinen linnake. Monelle etälääkäriyhteyden ottaminen omalta kotisohvalta on yhä liian haastavaa.

Palvelu voisi helpottaa myös pienten apteekkien asiakaskatoa päivystysten ja vastaanottopalveluiden keskittyessä suurempiin keskusiin.

– On päivänselvää, että jos paikkakunnalla ei pääse lääkäriin, ei siellä käydä apteekissakaan, Ojala huomauttaa.

Myös lääkkeiden koneellisen annospussipalvelun laajat alueelliset kilpailutukset ovat tiukentaneet pienten maaseutuapteekkien tilannetta, kun asiakkaita on menetetty suuremmille apteekeille.

Ojala pelkää, että jos apteekin toimintaedellytykset häviävät, monille paikkakunnille ei jää enää sellaista luotettavaa terveydenhuollon infrastuktuuria, joissa myös uusia palveluita voidaan kustannustehokkaasti kokeilla.

Apteekkariliitto: Kunnat mukaan etälääkäripalveluihin

Apteekkariliitto seuraa mielenkiinnolla Vähänkyrön apteekin pilotin etenemistä.

– Tästä voi olla paljon opittavaa niin meille, apteekeille ja muulle terveydenhuollolle kuin viranomaisillekin. Kun tiedetään, että on alueita, joille lääkäreiden saaminen on vaikeaa, tämä voi olla yksi toimiva vaihtoehto, toimitusjohtaja Merja Hirvonen sanoo.

Apteekkariliitto pitäisi tärkeänä, että myös kunnat katsoisivat avoimin mielin uusia etäpalveluiden mahdollisuuksia.

– Mielelläni näkisin myös kunnan pilotoimassa apteekissa toteutettavaa etälääkäripalvelua, Hirvonen sanoo.

Liitto muistuttaa, että pelkästään hyvin toimiva apteekki ei riitä lääkehuollon turvaajaksi, jos alueen ihmisillä ei ole mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan reseptejä.

– Toisaalta, ilman lääkäriä ei alueella pidemmän päälle ole myöskään apteekkia, Hirvonen toteaa.