Uutinen

Ensimmäiset suorat antikoagulantit rajoitetusti erityiskorvattaviksi

22.02.2018 | 10:56

Teksti : VIRPI EKHOLM

PÄIVITETTY 6.3. Apiksabaanin erityiskorvattavuus tulee voimaan maaliskuun alusta, rivaroksabaanin huhtikuun alusta ja dabigatraanin toukokuun alusta alkaen.

Lääkkeiden hintalautakunta on hyväksynyt apiksabaania sisältävän Eliquis-valmisteen, rivaroksabaania sisältävän Xarelto-valmisteen ja dabigatraania sisältävän Pradaxa-valmisteen rajoitetusti erityiskorvattaviksi.

Apiksabaani, rivaroksabaani ja dabigatraani ovat verenohennuslääkkeitä, joita käytetään sydämen eteisvärinää sairastavilla potilailla aivohalvauksen ja verisuonitukosten ehkäisyyn. Ne ovat jatkossa rajoitetusti erityiskorvattavia (65 %) potilailla, joilla on ei-läppäperäinen eteisvärinä ja vähintään keskisuuri tukosriski.

Apiksabaanin erityiskorvattavuus tulee voimaan maaliskuun alusta, rivaroksabaanin huhtikuun alusta ja dabigatraanin toukokuun alusta alkaen.

Kelan tietojen mukaan kyseisistä lääkkeistä maksettiin vuonna 2016 korvauksia noin 45 000 henkilölle. Valmisteiden erityiskorvattavuuden aiheuttama lisäkustannus on arviolta noin 13 miljoonaa euroa.

PÄIVITETTY 6.3. Uutiseen lisätty tieto myös Pradaxa-valmisteen tulosta rajoitetusti erityiskorvattavaksi.