Uutinen

Enemmistö EU-maista asettaa ehtoja apteekkien sijainnille

12.06.2018 | 11:15

EU-maista apteekin sijaintia sääntelee Suomen lisäksi 17 muuta maata, muun muassa Itävalta, Belgia, Kroatia, Tanska ja Ranska.

Yli puolet Euroopan Unionin jäsenvaltioista sääntelee apteekkien sijoittumista kattavan lääkejakelun ja apteekkipalveluiden saatavuuden varmistamiseksi.

EU-maista sijaintia sääntelee Suomen lisäksi 17 muuta maata, muun muassa Itävalta, Belgia, Kroatia, Tanska ja Ranska.

Yleisimmät keinot apteekkien sijainnin ohjaukseen ovat suhteuttaminen alueen asukasmäärään ja tietyn etäisyyden määrittäminen lähimmästä toisesta apteekista.

Suomessa apteekkien sijainninsääntelystä käydään parhaillaan vilkasta keskustelua.

Keskustelua on seurattu tiiviisti myös Apteekkariliitossa.

– Joissakin keskusteluissa apteekkeja on verrattu ruokakauppoihin, jolloin unohtuu se, että ruokakaupalla ei ole lakisääteistä velvoitetta huolehtia sijaintialueensa ruokahuollosta toisin kuin apteekeilla lääkehuollosta. Siksi
apteekkien sijoittuminen vaatii enemmän sääntelyä kuin ruokakauppojen, Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala muistuttaa.

Apteekkariliitto: Apteekkien sijoittumista on ohjattava

Lääkelain mukaan Suomessa on sijaittava apteekkeja siten, että väestö voi ilman vaikeuksia saada lääkkeensä. Tätä tavoitetta on turvattu ohjaamalla apteekkien sijaintia kunnan tai kunnan osan tarkkuudella.

Apteekkien sijainnin sääntelyssä on kuitenkin tehty viime vuosikymmeninä merkittäviä höllennyksiä. Aiemmin hyvin tarkasta, jopa korttelikohtaisesta sijainnin määrittelystä on tultu tilanteeseen, jossa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus on purkanut sijaintialueita myös kaupunkien sisältä.

Tuorein keskustelu koskee Espoon ja Vantaan apteekkien sijaintialueiden purkamista.

Useat espoolaiset apteekkarit tekivät asiasta Fimealle oikaisuvaatimuksen, mutta päätös ei muuttunut. Sen jälkeen kaksi apteekkaria on vienyt asian käsiteltäväksi Helsingin hallinto-oikeuteen.

Fimea ei ole toistaiseksi käsitellyt Vantaan päätöksestä tehtyä oikaisuvaatimusta.

– Espoossa ja Vantaalla ollaan tekemässä nyt yhdellä rysäyksellä apteekkipalveluihin isoja muutoksia, joita olisi pitänyt tehdä vähitellen väestön määrän kasvaessa, Ritala toteaa.

Apteekkariliiton mukaan apteekkien sijoittumista on jatkossakin ohjattava myös suurten kuntien sisällä. Myös kuntaliitoksissa muodostuvissa uusissa, monikeskuksisissa kunnissa on usein tarvetta koko kuntaa tarkemmalle
sijainninohjaukselle.

– Apteekkeja kannattaa perustaa sinne, missä niille katsotaan olevan tarvetta, ja tätä työtä Fimea tekee. Sijainninsäätely on kuitenkin tärkeää, jotta voidaan turvata tasaisen kattavat apteekkipalvelut koko maahan, sanoo Ritala.


Näin EU-maat ohjaavat apteekkien sijantia


Lähde: PGEU, WHO

 

Belgia
Apteekkien perustamista säännellään maantieteellisesti ja suhteessa kunnan väestömäärään. Tavoitteena on turvata kattavat palvelut ja estää apteekkien keskittyminen.

Espanja
Apteekkien sijaintia säännellään väestömäärän ja lähimmän apteekin sijainnin suhteen. Uuden apteekin perustamiseksi vaaditaan noin 2000-2800 asukaspohja. Maksimissaan asukkaita saa kuitenkin olla 4000 apteekkia kohden. Vähimmäisetäisyys apteekkien välillä tulee yleisesti olla 250 metriä. Itsehallintoalueet tai erityisalueet voivat poiketa maan yleisistä säännöistä.

Iso-Britannia
Apteekkien sijaintia voidaan säännellä paikallisesti.

Italia
Apteekkeja voi olla yksi 3300 asukasta kohden. Apteekkien välillä täytyy olla vähintään 200 metriä.

Itävalta
Etäisyys seuraavaan apteekkiin tulee olla vähintään 500 metriä ja asukkaita per apteekki tulee olla vähintään 5500.

Kreikka

Alueella tai kunnassa saa olla yksi apteekki tuhatta asukasta kohden.




Kroatia

Apteekkien etäisyyttä toisiinsa säännellään portaittain niin, että isommissa kaupungeissa välimatka voi olla lyhyempi kuin pienemmissä kaupungeissa. Lisäksi on määritelty väestöllinen kriteeri, joka pohjaa vakuutettujen potilaiden
määrään. Vähimmäisvaatimus on 3000 vakuutettua potilasta per apteekki.

Latvia
Proviisorijohtoisten apteekkien sijaintia ei säännellä. Farmaseutin pitää anoa lupa apteekin perustamiseen ja sen sijaintia säännellään.

Luxemburg
Jokaista apteekkia kohden tulee olla vähintään 4500 asukasta.

Malta
Jokaisessa kylässä ja kaupungissa tulee olla vähintään kaksi apteekkia. Apteekit saavat sijaita 300 metrin päässä toisistaan. Asukkaita apteekkia kohden saa olla enintään 2500.

Portugali
Vähintään 3500 asukasta apteekkia kohden. Maantieteellinen etäisyys 350 metriä seuraavaan apteekkiin tai vähintään 100 metriä sairaalaan tai terveyskeskukseen. Apteekin saa perustaa vapaasti, jos lähimpään seuraavaan apteekkiin on
matkaa kaksi kilometriä tai yli.

Ranska
Viranomainen päättää apteekin sijainnin. Alueellinen terveysviranomainen voi vaatia vähimmäisetäisyyttä uuden ja jo olemassa olevan apteekin välille. Viranomainen voi myös päättää apteekin sijainnin kunnassa tarkemmin, jos se on palvelun ja lääkkeiden saatavuuden kannalta tarpeen. Väestöllinen vaatimus on 2500 asukasta per apteekki ja sivuapteekin perustamiseksi 4500 asukasta lisää.


Romania

Kaupungeissa asukkaita tulee olla apteekkia kohden noin 3000-4000. Maaseudulla ei ole sijainninohjauskriteerejä.

Slovenia
Asukkaita per apteekki vähintään 5000, apteekkien sijaittava toisistaan vähintään 400 metrin päässä. Pikkukunnissa poikkeukset mahdollisia.

Tanska
Tanskan terveysviranomainen myöntää apteekkiluvan ja päättää apteekin sijainnin postinumeron tarkkuudella. Apteekkari voi perustaa maksimissaan 7 sivuapteekkia 75 kilometrin säteelle pääapteekista.




Unkari
Asukkaita per apteekki tulee olla kaupungin suuruudesta riippuen 4000-4500. Apteekkien välillä tulee olla vähintään 250 metriä.

Viro
Sivuapteekin voi avata ainoastaan kaupungin ulkopuolelle. Valtio voi määrätä apteekkiketjun avaamaan apteekin syrjäseudulle. Viron uudet, apteekkeja koskevat lait astuvat voimaan 2020.