Uutinen

EMA yhä kieltämässä pitkävaikutteiset parasetamolivalmisteet

07.12.2017 | 10:00

Teksti : ELINA AALTONEN

Euroopan lääkeviraston (EMA:n) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on yhä sitä mieltä, että pitkävaikutteisten parasetamolivalmisteiden riskit ovat suuremmat kuin hyödyt.

Euroopan lääkeviraston (EMA:n) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suositteli syyskuun alussa, että pitkävaikutteisten, säädellysti parasetamolia vapauttavien, lääkevalmisteiden myynti kiellettäisiin Euroopan Unionin alueella.

Suositus perustui parasetamolin yliannostuksen hoitoon liittyviin vaikeuksiin.

Kaksi arviossa mukana olleista lääkeyrityksistä pyysi asiasta PRAC:ilta uudelleenarviointia.

PRAC konsultoi kivunhoitoon ja yliannostusten hoitoon erikoistuneita asiantuntijoita ja on edelleen sitä mieltä, että pitkävaikutteisten parasetamolivalmisteiden yliannostustilanteisiin liittyvät riskit ovat suuremmat kuin niistä saatavat hyödyt.

PRAC siis vahvisti suosituksen pitkävaikutteisten parasetamolivalmisteden myyntikieltosuosituksesta EU:ssa.

Myyntikieltosuositusta käsittelee seuraavaksi myyntilupien tunnustamismenettelyn ja hajautetun menettelyn koordinointiryhmä (CMDh) sekä tarvittaessa Euroopan komissio, jotka antavat asiasta lopullisen päätöksen.

Suomessa myyntikieltosuositus koskee yhtä valmistetta: GSK:n valmistamaa Panadol Extend 665 mg depottablettia, joka on reseptilääke.

Myyntikieltosuositus ei aiheuta toimenpiteitä apteekeille tai kuluttajille.