Uutinen

EMA suosittelee useiden lääkevalmisteiden myyntikieltoa EU:ssa

28.03.2017 | 12:30

Teksti : ELINA AALTONEN

PÄIVITETTY 28.3. klo 14.40 Suomessa myyntikieltosuositus koskee kahta kaupan olevaa valmistetta, joille löytyy korvaavia rinnakkaisvalmisteita.

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittelee useiden rinnakkaislääkevalmisteiden myyntikieltoa lääketutkimusten laatuongelmien vuoksi.

Suomessa myyntikieltosuositus koskee käytännössä kahta valmistetta: Prednisolon Alternova 20 mg ja Hydroxyzine Sandoz 25 mg, joille löytyy korvaavia rinnakkaisvalmisteita.

Matias Dyggve Sandozilta kommentoi, että Hydroxyzine Sandoz -valmistetta ei ole enää tukkuliikkeessä saatavilla. Sandoz hyvittänee apteekeille varastoon jääneet valmisteet ja tiedottaa asiasta myöhemmin tällä viikolla.

Prednisolon Alternova –valmistetta markkinoi Suomessa Orifarm Finland. Valmistetta ei saa tällä hetkellä tukkuliikkeestä EMA:n suosituksen vuoksi.

Toimitusjohtaja Sanna Raappana Orifarmilta kommentoi, että tapauksen tutkinta on kesken. Orifarm hyvittää tuotteen apteekeille, jos Fimea asettaa valmisteen myyntikieltoon.

Fimea laittaa suosituksen kohteena olevat lääkkeet myyntikieltoon, mikäli Euroopan komissio vahvistaa EMA:n suosituksen.

Prednisolon Alternovan ja Hydroxyzine Sandozin lisäksi EMA:n myyntikieltosuositus koskee Suomessa kuutta muuta valmistetta, mutta nämä eivät ole kaupan.

Myyntikieltosuosituksen saaneiden lääkkeiden ei ole todettu aiheuttaneen turvallisuusriskejä tai haittoja eikä niitä ole todettu tehottomiksi. Suositus ei aiheuta toimenpiteitä apteekeille tai kuluttajille.

KORJATTU 24.3.2017 klo 16.11. Myyntikieltosuositus koskee Suomessa Prednisolon Alternovan lisäksi seitsemää, ei kuutta valmistetta.

PÄIVITETTY 28.3.2017 klo 9.38 Myyntikieltosuositus koskee Suomessa kahta kaupan olevaa valmistetta ja näiden lisäksi kuutta muuta valmistetta.

PÄIVITETTY 28.3.2017 klo 14.40 Lisätty Sandozin kommentit.