Uutinen

Eläinlääkkeiden toimitukset takkuilevat – isot tuotantotilat vaarassa

26.09.2017 | 17:15

Teksti : ERJA ELO

Oriolan jakeluvaikeudet ovat haitanneet syyskuun ajan eläinten lääkintää. Eläinlääkkeet ovat Suomessa lähes sataprosenttisesti Oriolan jakelussa.

Eläinlääkäriliiton mukaan Oriolan jakelukatkos on aiheuttanut ongelmia eläinten hyvinvoinnille. Lääkintä ja hoitotoimenpiteet ovat vaikeutuneet, sillä lääketoimituksissa on edelleen merkittäviä puutteita.

Ongelmia on erityisesti tuotantoeläinten lääkinnässä eli isoilla sika-, nauta- ja siipikarjatiloilla, joihin saatetaan tarvita kiireellisesti lääkkeitä ja rokotteita

Myös pieneläinklinikoiden toiminta on vaikeutunut jakeluongelmien vuoksi.

– Lääketoimitukset takkuilevat edelleen. Tuotteita tulee jonkun verran, mutta toimituksissa on paljon puutteita. Oriola ei ole pystynyt toimittamaan luotettavasti edes kaikkia kriittisiä lääkevalmisteita, kertoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti.

Oriola 893, Tamro 2

Eläinlääkärit tilaavat normaalisti kaikki lääkkeet Oriolasta, jonka jakelussa on 893 eläinlääkkeitä eri vahvuuksineen.

Muista lääketukuista eläinlääkkeitä jakelee ainoastaan Tamro, mutta silläkin on listoillaan vain kaksi valmistetta.

– Eläinlääkärit ovat joutuneet tekemään valtavasti töitä hankkiakseen lääkkeitä. Niitä on lainailtu esimerkiksi kollegoilta ja tilattu hätätoimituksina. He ovat suhtautuneet ongelmaan yllättävän kärsivällisesti, mutta pinna alkaa loppua, Lahti kertoo.

Lahden tietojen mukaan Evira ja Fimea ovat keskustelleet, voisiko Oriolan jakelemia eläinlääkkeitä laittaa tilapäisesti jakeluun Tamron kautta.

– Ei vaikuta siltä, että tilanne olisi paranemassa. Kun tästä on selvitty, alkaa varmasti keskustelu lääkkeiden yksikanavajakelusta, hän arvioi.

Pulaa rokotteita ja antibiooteista

Eläinlääkäriliiton mukaan monen eläimen hyvinvointi on vaarantunut Oriolan toimitusvaikeuksien vuoksi.

Viikonloppuna liitossa kannettiin huolta isoista sikatiloista, joissa on ollut pulaa tärkeistä rokotteista.

– Tämän jälkeen Oriola on ilmoittanut pyrkivänsä priorisoimaan rokotteita, Lahti sanoo.

Joillakin nautatiloilla on ollut pulaa antibiooteista. Antibiootteja tarvitaan varsinkin vasikkakasvattamoissa, joihin tulee vasikoita eri tiloilta ja hengitystulehdukset leviävät helposti.

Lääkkeiden puuttuminen voi johtaa sairastumisiin, eläinten kärsimykseen ja tuotantotappioihin.

Eläinlääkäriliitto on huolissaan myös elintarviketurvallisuudesta, joka voi vaarantua tuotantoeläinten sairastumisten vuoksi.

Eläinlääkärit siirtävät toimenpiteitä

Kolmessa viikossa on alkanut tulla vakavia ongelmia myös hoitotarvikkeiden puuttumisesta.

Eläinlääkärit saavat hoitotarvikkeensa pääasiassa Oriolan kautta, mutta nyt täydennystä ei olla saatu.

– Ruiskut, neulat, kanyylit ja annosteluvälineet alkavat olla osalla hyvin vähissä, koska Oriola ei ole vieläkään vapauttanut niitä jakeluun. Olemme neuvoneet eläinlääkäreitä tilaamaan näitä muualta, Lahti sanoo.

Pieneläinklinikoilla on jouduttu siirtämään kiireettömiä tapauksia, että välineitä riittäisi esimerkiksi kiireellisiin päivystysleikkauksiin.

Eläinlääkäriliiton viime viikon lopussa tekemän kyselyn mukaan joka kolmas eläinlääkäri on joutunut siirtämään kiireettömiä toimenpiteitä.

Oriola ei ole jaellut kolmeen viikkoon myöskään dieetti- ja allergiaruokia, joita myydään paljon eläinlääkäriasemien kautta.

– Erikoisruoat ovat tärkeä osa tukihoitoa, jota esimerkiksi pitkälle jalostetut koirat tarvitsevat ihotulehduksiin ja mahasuolikanavan oireisiin. Erikoisruokavaliolla voidaan välttää antibiootti- tai kortisonikuuri, Päivi Lahti sanoo.