Kilpailu- ja kuluttajaviraston Kirsi Leivo kaipaa lääkejakeluun lisää kilpailua, mutta ... Lue lisää »

Tamron järjestämän kilpailun kummassakin sarjassa kilpailee kolme finalistia. Voittajat... Lue lisää »

Suomen Apteekki uhmaa saamansa markkinointikieltoa – kuluttajaviranomainenkin on saanut... Lue lisää »

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt ansiomerkit kuudelle farmasian alan ... Lue lisää »

Apteekkien neuvonta toteutuu Fimean tekemän mukaan varsin hyvin, mutta laatu vaihtelee.... Lue lisää »

D-vitamiinipillereiden ja omega-3-rasvahappolisien teho kyseenalainen

D-vitamiini   14.11.2018 08:08  UUTISPALVELU DUODECIM REETTA LOMPERI

, Kuva: Reetta Lomperi/PharmaPress

Omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini eivät näyttäisi auttavan sydän- ja verisuonitautien tai syövän ehkäisyssä ainakaan, jos ne nauttii pillereinä ja kapseleina.

Tulokset perustuvat kahteen, samaan aineistoon perustuvaan tutkimukseen, jotka julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 26 000 yli 50-vuotiasta miestä ja naista, jotka saivat viiden vuoden ajan päivittäin 2 000 IU D-vitamiinia, gramman kalaperäistä omega-3-rasvahappoa tai lumevalmistetta.

Osallistujat olivat terveitä tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana noin 800 sairastui sydän- ja verisuonitautiin ja 1 600 syöpään.

Analyysin perusteella sairastumiset ja niistä aiheutuneet kuolemat jakaantuivat tasaisesti kaikkiin koeryhmiin, mikä tarkoittaa sitä, että omega-3-rasvahappolisien tai D-vitamiinipillereiden syöminen ei suojannut sairastumiselta tai kuolemantapauksilta.

D-vitamiinipillereihin ja omega-3-rasvahappolisiin on ladattu suuria odotuksia, mutta tutkimustiedon myötä niiden teho varsinkin terveiden sairastumisten ehkäisyssä on kyseenalaistettu.

Tähän viittaavat myös nyt julkistetut tulokset, mutta moni seikka jää silti avoimeksi. On esimerkiksi mahdollista, että D-vitamiini- ja omega-3-lisien hyödyt näkyvät vasta paljon pitemmässä seurannassa.

Tulokset eivät myöskään sulje pois D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja sisältävien ruokien terveellisyyttä.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa luiden haurastumista, ja varsinkin talvisin suomalaisten kannattaa käyttää D-vitamiinilisiä. Omega-3-rasvahappoja on etenkin kalassa.

Arkisto

Lisää lukemista - apteekkialasta taas uusi selvitys
13.12.2018 06:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

   13.12.2018 06:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Health Awards 2019 -finalistit valittu
10.12.2018 12:40 ERJA ELO

   10.12.2018 12:40 ERJA ELO


Valeapteekki soittelee jälleen
05.12.2018 14:08 INKERI MERILUOTO

   05.12.2018 14:08 INKERI MERILUOTO


Kunniamerkit Merja Kahelalle ja Olli Sillantakalle
05.12.2018 09:15 OLLI-PEKKA TIAINEN

   05.12.2018 09:15 OLLI-PEKKA TIAINEN


Fimea: Apteekit neuvovat itsehoitolääkkeiden käytössä varsin hyvin
03.12.2018 14:01 ERJA ELO

   03.12.2018 14:01 ERJA ELO


Apteekkari Risto Kanerva Apteekkariliiton puheenjohtajaksi
30.11.2018 11:22 ERKKI KOSTIAINEN

   30.11.2018 11:22 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekkariliitto jakoi ansiomerkkejä
30.11.2018 11:21 ERKKI KOSTIAINEN

   30.11.2018 11:21 ERKKI KOSTIAINEN


Kuolemantuomiosta krooniseksi sairaudeksi – testaa tietosi HIV:stä!
30.11.2018 11:03 INKERI MERILUOTO

   30.11.2018 11:03 INKERI MERILUOTO