Uutinen

D-vitamiinilisät eivät ehkäise kovinkaan montaa sairautta

20.11.2017 | 09:44

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiinilisät saattavat kuitenkin vähentää hengitystieinfektioita ja astmakohtauksia sekä pidentää hieman elinikää.

D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia varsinkin talvisaikaan, mutta D-vitamiinilisien syöminen ei todennäköisesti ehkäise moniakaan sairauksia.

Hengitystieinfektioita ja astmakohtauksia ne saattavat kuitenkin vähentää, ja iäkkäillä ja keski-ikäisillä myös pidentää hieman elinikää.

Tiedot käyvät ilmi laajasta analyysista, jossa tarkasteltiin aikaisempien meta-analyysien ja D-vitamiinitutkimusten aineistoja ja tuloksia vuosilta 2013–2017.

Yhteensä tarkastelussa oli 35 meta-analyysia ja 202 kliinistä tutkimusta.

Aiemmissa selvityksissä samankaltaisia tuloksia

Tulosten perusteella D-vitamiinilisien syöminen ei ehkäise ainakaan sydän- ja verisuonitauteja, lihavuutta, glukoosiaineenvaihdunnan häiriöitä, tuberkuloosia, mielialahäiriöitä tai raskausajan ongelmia.

Myöskään lihastoimintaan, tulehdusmerkkiaineisiin tai paksu- ja peräsuolen adenoomakasvainten kehittymiseen D-vitamiinilisillä ei näyttänyt olevan vaikutusta.

Näyttöä löytyi sen sijaan siitä, että hengitystieinfektiot ja astmakohtaukset olivat vähäisempiä D-vitamiinilisiä käyttävillä.

Lisäksi päivittäin nautittuna 10–20 mikrogramman D-vitamiiniannos liittyi pienempään riskiin menehtyä tutkimusten seurantojen aikana. Kuolleisuusyhteydet havaittiin keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä osallistujilla.

Aiemmat selvitykset ovat päätyneet hyvin samansuuntaisiin tuloksiin, ja nyt julkaistu analyysi osoittaa tilanteen pysyneen ennallaan myös uusimmissa tutkimuksissa.

Havainnot myös vahvistavat näkemystä siitä, että D-vitamiinin vaje ei todennäköisesti ole monienkaan sairauksien taustalla, vaan luultavasti seuraus sairauksista.