Uutinen

Burana-Capsien palautukset sujuneet rauhallisesti

25.11.2015 | 12:11

Teksti : INKERI HALONEN

Apteekkeihin on toistaiseksi palautettu vasta muutamia, enimmillään noin kymmenen pakettia.

Markkinoilta varotoimenpiteenä poisvedetyn Burana-Caps-valmisteen kuluttajapalautukset apteekkeihin ovat sujuneet rauhallisesti.

Apteekkarilehti soitti muutamien kaupunkien suurimpiin apteekkeihin palautuspyyntöä seuraavana aamupäivänä.

Apteekkeihin oli toistaiseksi palautettu vasta muutamia, enimmillään noin kymmenen pakettia.

Asiakkaat ovat suhtautuneet palautuksiin hyvin rauhallisesti eikä asia ole herättänyt huolta, apteekeista kerrottiin.

– Toistaiseksi meille on palautettu ihan muutama paketti. Tosin joskus on niin, että ihmiset reagoivat näihin vähän viiveellä, proviisori Minna Uusitalo Helsingin Erottajan apteekista sanoo.

Erottajan apteekki sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa, Stockmannin alakerrassa. Apteekin henkilökunta on varautunut selittämään asiaa asiakkaille ja vastamaan heidän kysymyksiinsä.

– On tärkeää, että kaikilla on selvä yhteinen näkemys siitä, miten asiakkaiden mahdolliseen huoleen vastataan, Uusitalo toteaa.

Suomesta ei ole löydetty yhtään viallista Burana-Caps-pakkausta

Espoon Isossa Omenassa sijaitsevaan Matinkylän apteekkiin oli keskiviikkoaamupäivään mennessä palautettu noin kymmenen pakettia.

– Ihmiset ovat suhtautuneet tähän todella rauhallisesti. Moni on itse todennut, ettei Suomesta ole löytynyt yhtään viallista pakkausta ja että erivärisen tabletin huomaisi kyllä hyvin itsekin, apteekkari Pirjo-Riitta Ahokas kertoo.

– Suurin ongelma näyttää olevan se, etteivät ihmiset muista ulkoa tilinumeroaan IBAN-muodossa, proviisori Outi Pirinen Kuopion Päivärannan apteekista toteaa.

Päivärannan apteekkiin on toistaiseksi palautettu vain kaksi pakettia.

Apteekit kiittelivät Orionia siitä, että asian tiedottaminen oli hoidettu erittäin hyvin. 

Varotoimi tehtiin tehtaan tuotanto-ongelmien takia

Orion päätti varotoimena vetää Burana-Caps-valmisteet pois apteekeista ja kuluttajilta sen jälkeen, kun tuotteen ranskalaisen valmistajatehtaan kapselinvalmistuksessa oli havaittu ongelmia.

Ongelmien vuoksi lääkepakkauksiin on voinut päätyä yksittäisiä kapseleita muista lääkkeistä.

Orionilla ei ole kuitenkaan tiedossa yhtään tapausta, jossa asiakas olisi havainnut vieraita kapseleita pakkauksestaan.

Burana-Caps -kapselit pakataan Orionin omalla tehtaalla Salossa, eikä sen pakkauslinjalla tapahtuvassa jatkuvassa automaattisessa valvonnassakaan ole havaittu vieraita kapseleita.

Varotoimena kuluttajia on pyydetty palauttamaan sekä avatut että käyttämättömät Burana-Caps 400 mg -pakkaukset lähimpään apteekkiin 22. joulukuuta mennessä.

Palautuspyyntö koskee vain Burana-Caps 400 mg -valmistetta. Valmisteen kapseli on punainen, soikea, pehmeä liivatekapseli, joka sisältää kirkasta viskoosia nestettä. Kapselin pituus noin 15 mm ja leveys noin 10 mm. Kapselissa on merkintä BURANA.

Mahdolliset vieraat kapselit voi hyvin erottaa väriltään, muodoltaan, kooltaan tai merkinnöiltään Burana-Caps-kapseleista.