Uutinen

Apteekkirokotukset olivat menestys – Englannissa lähes miljoona rokotettua

05.07.2017 | 09:30

Teksti : ERJA ELO

Suomessakin on esitetty kausi-influenssarokotusten lisäämistä apteekkien palveluihin, mutta asia ei ole edennyt.

Englannin avoapteekeissa annettiin yli 950 000 kausi-influenssarokotetta talvikaudella 2016–2017.

Apteekkirokotusten suosio kasvoi huimasti edellisvuoteen verrattuna, jolloin pistoksia otettiin vajaat 600 000, kertoo The Pharmaceutical Journal -lehti.

Englannissa kolme neljästä avoapteekista, yli 8 400 toimipistettä, pisti influenssarokotuksia osana julkisen terveydenhuoltojärjestelmän rokotuspalvelua (NHS Flu Vaccination Service).

NHS:n mukaan apteekkirokotukset olivat todellinen menestys. Avoapteekit näyttivät jälleen kerran, että niillä olisi paljon annettavaa potilaiden hoitoon ja julkisen terveydenhuollon taakan keventämiseen.

Suomessa apteekkien rokotusoikeus ei etene

Suomessa on pohdittu jo vuosien ajan, voitaisiinko kausi-influenssan rokotuskattavuutta parantaa sallimalla rokotukset apteekeissa.

Apteekkitoiminnan ja muun lääkehuollon kehittämistä pohtinut työryhmä esitti asiaa tammikuussa 2015. Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kannatti ajatusta, mutta asia ei ole vieläkään edennyt päätöksenteossa.

Toistaiseksi vain muutamilla suomalaisilla apteekeilla on kokemusta rokotustoiminnasta. Eri puolilla maata toimivissa Apteekin Terveyspisteissä työskentelevät sairaanhoitajat ovat rokottaneet yhteensä kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Joissakin maissa rokotustoiminta on hyväksytty osaksi apteekkien palvelutarjontaa. Farmaseuttinen henkilökunta rokottaa Englannin lisäksi ainakin Irlannissa, Portugalissa, USA:ssa sekä joissakin Kanadan provinsseissa. Apteekkirokotuksia on kokeiltu myös Australiassa ja Sveitsissä.