Uutinen

Apteekki illaksi kiinni ja auton rattiin - Terttu Puurunen ajoi yli 2000 kilometriä turvatakseen asiakkaidensa lääkehoidot

06.10.2017 | 11:57

Pudasjärveläinen apteekkari Terttu Puurunen vilkaisee puhelimensa Porokello-sovellusta ja kääntää autonsa Ranuantielle kohti pohjoista, ohi keltaisina helottavien lehtipuiden.

Porokellolla autoilijat varoittavat toisiaan tiellä liikkuvista eläimistä. Sitä todella tarvitaan, sillä Pudasjärvi on tunnetusti vilkkainta poroaluetta.

Vaikka pohjoisen tiet ovat suoria ja hiljaisia, liian kiirettä ei voi pitää.

Puurunen on ajanut Oriolan kriisin vuoksi jo yli 2 000 kilometriä.

Pelkästään yhtenä iltana hän teki sulkemisajan jälkeen kolme yli sadan kilometrin reissua, yhteensä 420 kilometriä.

Työpäivät ovat venyneet vähintään iltayhdeksään.

– Oma elämä on jäänyt täysin syrjään, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole ollut. Ei ketään voi jättää ilman lääkkeitä, hän perustelee.

Hätätoimituksista tuli arkea

Pudasjärvellä asuu paljon mummoja ja pappoja, jotka pääsevät kerran kahdessa viikossa julkisesti kustannetulla asiointitaksilla noutamaan lääkkeensä.

Kun he syyskuun alussa tulivat apteekkiin, Oriolan ongelmat olivat juuri alkaneet ja osa sen jakelemista lääkkeistä puuttui.

Koska paikkakunnalla ei ole julkista liikennettä eikä vanhuksilla ole itsellään varaa taksiin, Puurunen päätti ryhtyä kuriiriksi.

Hyvä, että päätti, sillä yksi keuhkoahtaumapotilas olisi päätynyt sairaalaan, jos olisi joutunut odottamaan lääkkeitään parikin tuntia pidempään.

Vaikka Puurunen varautui toimituskatkokseen kasvattamalla lääkevarastoaan 15 prosenttia eli noin 25 000 euron arvosta, katkoksen pituus yllätti hänetkin.

Hätätoimituksista tuli arkea. Lääkkeitä on lennätetty Ouluun ja sieltä taksilla Pudasjärvelle ja muualle Pohjois-Suomeen.

Yhtäkkiä vaihdetangon juuresta alkaa kuulua kiivas kilkatus. Porokello-sovellus ilmoittaa, että lähialueella on havaittu poroja tien lähellä.

Puurunen hiljentää vauhtia ja tuijottaa tarkkaavaisesti piennarta.

Tokka löytyy parinsadan metrin päästä.

Lääkekuljetuksissa on muitakin riskejä kuin tuulilasiin iskeytyvä eläin. Joskus apteekkari on ottanut turvaksi farmaseutin, kun lastina on ollut huumaavia lääkkeitä.


Kriisi iski pahiten pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomeen

Lääketukkurin vaikeudet osuivat pahiten juuri pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomeen. Pohjoisen apteekkeihin saatiin pahimmillaan vain 15–20 prosenttia Oriolan tilauksista.

Alueen apteekkareiden tekemän selvityksen mukaan ensimmäisen viikon alussa 60 apteekista 35 jäi kokonaan ilman toimituksia.

Muillekin tilaukset tulivat myöhässä ja vajaina.

Oli tehtävä yhteistyötä ja ryhdyttävä itse lääkekuskiksi.

– Asiakkaat luottavat meihin täysin, ja haluamme pitää tämän luottamuksen, sanoo apteekkari Mikko Kananen Kajaanin Lehtikankaan apteekista.

Apteekkariliiton selvityksen mukaan 80 prosenttia kaikista apteekeista on tehnyt poikkeustoimia turvatakseen reseptilääkehoidon.

Yli puolet on lainannut lääkkeitä toisesta apteekista.

Esimerkiksi apteekkari Marko Huotari ajoi Pellosta Rovaniemelle ja takaisin hakeakseen asiakkaalle harvinaisen antibiootin, jota Oriola ei saanut toimitettua.

Matkaa kertyi pyöreästi 200 kilometriä.

Lähes 300 apteekkaria on ajellut ylimääräisiä matkoja, kaikkiaan yli 33 100 kilometriä.

Lääkkeet on toimitettu suoraan kotiin yli 350 asiakkaalle.

Kanasen mukaan tilanne oli aluksi täysin hallitsematon. Pulaa oli erityisesti tarvittaessa tilattavasti lääkkeistä, kuten harvinaisista syöpälääkkeistä ja antibiooteista.

Näitä apteekit saivat onneksi lainattua toisiltaan.

Järjesteleminen vaati jatkuvaa puhelinrumbaa ja ponnistelua. Harvinaisia lääkkeitä lainattiin myös sairaaloista ja terveyskeskusten vuodeosastoilta – puolin ja toisin.

Henkilökunta katsoi innoissaan jokaista apteekin ohi ajanutta pikkubussia ja taksia."


Vaivannäkö on kannattanut, sillä Kanasen tietämän mukaan kenenkään lääkitys ei ole katkennut Oriolan vaikeuksien vuoksi.

Apteekit joutuivat kuitenkin työskentelemään pimennossa, sillä lääketukkuun ei saatu mitään yhteyttä.

Kananen arvostelee Oriolan tiedottamista ja kuljetusten priorisointia. Edes hätätoimitukset eivät tulleet sovittuun aikaan, vaan tuotteet kiersivät ylimääräisiä lenkkejä.

– Reseptilääkkeiden sijasta apteekit saivat esimerkiksi yskänlääkkeitä ja koiran madotuslääkkeitä, hän kertoo.

Lentorahtina ilmavaivalääkettä

Normaalisti Oriola toimittaa muutaman hätätoimituksen kuukaudessa. Kriisin vuoksi kiireellisten toimitusten ja hätätoimitusten määrä räjähti.

Taksit ovat liikkuneet ahkerasti, ja hätätoimituksia on lähetetty Pohjois-Suomeen myös lentoteitse.

– Olemme ohjeistaneet apteekeille poikkeustilanteen hätätoimitusprosessin. Haluamme varmistaa, että jokainen tilaus on vastaanotettu ja toimitus menee sovitusti perille, sanoo Oriola Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Virtanen.

Pyrkimyksistä huolimatta hätätoimituksetkaan eivät ole aina menneet perille.

Apteekki on saattanut saada tyhjän kylmäkuljetuslaatikon tai myöhästyneen, lämmenneen ja pilalle menneen kylmätoimituksen.

Priorisointikin on ihmetyttänyt.

Lentorahtina on saattanut tulla kipulääke parasetamolia, ilmavaivalääke Cuplatonia ja kortisonivoidetta, kun puutetta on ollut elintärkeistä reseptilääkkeistä.


Kiusallisia arvovalintoja - kenelle annetaan saatu lääke?

Oulun Muhoksen apteekkari Taije Juntunen ei ollut ennen Oriolan kriisiä tehnyt hätätoimitustilausta koko uransa aikana.

Nyt hän teki hätätilauksen kilpirauhaslääke tyroksiinista Oriolan ohjeiden mukaan.

Torstaina tilattujen lääkkeiden olisi pitänyt tulla perjantaina.

– Henkilökunta katsoi innoissaan jokaista apteekin ohi ajanutta pikkubussia ja taksia, Juntunen kertoo.

Kun pakettia ei kuulunut iltaan mennessä, Juntunen soitti Oriolan hätänumeroon, josta hänet ohjattiin Oulun Postin jakelukeskukseen.

Postissa ei tiedetty hätätilauksesta mitään.

– Sieltä vastasi hyvin hämmentynyt kaveri, joka oli sen jälkeen ollut koko yön töissä ja etsinyt Oriolan laatikkoa. Saimme torstaina tilatun tyroksiinilaatikon vasta maanantaina, kertoo Juntunen.

Henkilökunta katsoi innoissaan jokaista apteekin ohi ajanutta pikkubussia ja taksia."


Keuhkoahtaumalääkkeen kanssa kävi samoin. Tiistaina tilattu hätätoimitus saapui torstaina, vaikka Ouluun tulee Helsingistä lentoja tunnin välein ja kentältä ajaa Muhokselle tunnissa.

Lisäksi apteekki joutui kiusallisen arvovalinnan eteen.

– Hätätilaus oli pahasti vajaa. Olimme tilanneet lääkettä 70 pakettia, mutta saimme yhden ainoan. Mietimme apteekissa, kuka asiakkaista tarvitsee sitä eniten.

Joillekin lääkkeitä on tullut liikaakin. Hyvin kalliita valmisteita on toimitettu kahteen tai kolmeen kertaan.

– Kollegan apteekkiin saapui 40 000 euron lääke ensin hätätilauksena ja sama lääke uudestaan normaalitoimituksena, kertoo Juntunen.

Epävarmuus jatkuu vielä tovin

Vaikka apteekkarit arvostelevat Oriolan viestintää, moni suhtautuu lääketukkurin vaikeuksiin kärsivällisesti, jopa ymmärtäväisesti.

Kaikki uskovat, että Oriola yrittää parhaansa.

Oriola Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Virtanen kiittääkin apteekkeja joustavuudesta.

– Apteekit ovat olleet suureksi avuksi ja tehneet erinomaista työtä ratkoessaan asiakkaidensa erilaisia tilanteita. Olemme erittäin pahoillamme apteekeille aiheutuneesta ylimääräisestä vaivasta ja haitasta. Työskentelemme yötä päivää viikon jokaisena päivänä tilanteen ratkomiseksi. Voitte olla varmoja, että otamme tilanteen erittäin vakavasti.

Toimitusjohtajan sanat lämmittävät apteekkareita, mutta asiakkaiden helpotus ja huojennus ovat vielä palkitsevampia.

Terttu Puurusella tällaisia asiakkaita riittää Pudasjärven korpitaipaleilla.

Silti apteekkari on saanut kuulla toisenlaisiakin kommentteja.

– Osa luulee, että ongelmat johtuvat vain siitä, että apteekki on pitänyt liian pientä varastoa. Ihmiset ovat myös tuohtuneita, kun ovat ajaneet apteekkiin turhan takia.

Suomalaiset ovat tottuneet saamaan lääkkeensä heti mukaan, mutta toisaalta Puurunen on tottunut ajamaan. Työskennellessään Hyrynsalmella työmatkaa oli 140 kilometriä suuntaansa.

Yksi porokolarikin on koettu.

Puhe pitkistä etäisyyksistä lähinnä hymyilyttää lääkekuskia.

Irtosora ropisee farmari-Passatin pohjaan, kun Puurunen taittaa kapean tien jyrkkään mutkaan.

Sivukylille on jo yltänyt maaruska, joka saa varpukasvit hohtamaan punertavina.

Apteekkari varautuu siihen, että lääketoimitukset pysyvät määrittelemättömän ajan epävarmoina.

– Illat täytyy toistaiseksi suunnitella sen mukaan, että jotain voi tehdä, jos ei ole lääketoimituksia ajettavana. Se tässä on opittu, ettei enää voi luvata kenellekään mitään.