Uutinen

Apteekkariliitto: Renkomäen apteekin tapaus järkyttää koko toimialaa

17.08.2017 | 16:45

Teksti : ERJA ELO


Entisen apteekkarin epäillään toimittaneen ainakin 50 asiakkaalle vääriä lääkkeitä ja huijanneen Kelalta satoja tuhansia euroja lääkekorvauksina.

Poliisi on saanut valmiiksi Lahden Renkomäen apteekkiin liittyvän esitutkinnan, joka etenee nyt syyteharkintaan.

Entistä apteekkaria epäillään lääkerikoksesta, vaaran aiheuttamisesta, törkeästä petoksesta ja väärennöksestä.

Apteekkariliitto korostaa, että kyse on erittäin valitettavasta yksittäistapauksesta.

– Tämä tapaus on järkyttänyt koko toimialaa, jolle lääkitysturvallisuudesta huolehtiminen on ykkösasia, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Esitutkinnassa on ilmennyt, että apteekkari on toimittanut asiakkaille jopa lääkejätettä sekä lääkkeitä, jotka eivät ole keskenään vaihtokelpoisia. Fimea teki noin 50 asiakkaan lääkeostoista selvityksen, jonka perusteella asiakkaiden lääkehoito ja terveys on vaarantunut.

Renkomäen entisen apteekkarin epäillään lisäksi tehneen Reseptikeskukseen virheellisiä merkintöjä lääkkeiden toimituksista. Niiden perusteella apteekki on laskuttanut Kelalta perusteettomia lääkekorvauksia useiden satojen tuhansien eurojen arvosta.

Epäiltyjen rikosten tekoaika oli 2013–2016. Fimea teki apteekkarin toiminnasta tutkintapyynnön Hämeen poliisille marraskuussa 2016 ja Kela tammikuussa 2017. Fimea perui apteekkarin apteekkiluvan marraskuussa 2016.

Apteekkariliiton mukaan tapaus osoittaa, että viranomaisvalvonta toimii Suomessa hyvin.

– Suomalaiset voivat luottaa edelleen apteekkien toimintaan. Fimealla ja Kelalla pitää olla riittävät resurssit ja toimivalta valvontaan jatkossakin. Tuemme viranomaisia tässä työssä, Sandler toteaa.