Uutinen

Apteekkariliitto: Oriolan tilanne on parantunut, mutta haasteita on edelleen

15.09.2017 | 17:55

Apteekkariliiton mukaan tilanne on parantunut normaaleissa lääketoimituksissa, mutta vajaita lääkelähetyksiä on edelleen paljon.

Apteekkariliiton perjantaina apteekeilta keräämien tietojen mukaan Oriolan tilanne on parantunut normaaleissa lääketoimituksissa, mutta vajaita lääkelähetyksiä on edelleen paljon.

– Liki 70 prosenttia apteekeista, joille tavarat toimitetaan yön yli -toimituksina, sai tänään 80-100 prosenttia eilen tilaamistaan lääkkeistä, mutta vain puolet tai jopa vähemmän tilaamistaan lääkkeistä sai 15 prosenttia kyselyyn vastanneista, kertoo viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Kostiaisen mukaan kyselyyn vastanneista 314 apteekista yli puolet arvioi, että tilanne on menossa parempaan suuntaan.

– Toivotaan, että viikonloppuna tilanne edelleen paranee. Erityisen tärkeää on nyt, että Oriola saa viikonlopun kiireelliset lääketoimitukset perille apteekkeihin.

Ministeri Mattila: Luotan Fimeaan

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) luottaa siihen, että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea käy läpi Oriolan lääkejakelun ongelmat.

Hänen mukaansa ensin on tärkeintä korjata se, mikä on vialla. Sen jälkeen ministeri odottaa tietoja siitä, johtuiko häiriö vain siirtymästä, tarvitaanko lakimuutoksia tai muutoksia esimerkiksi viranomaistehtäviin.

– Luotan tässäkin toimivaltaiseen viranomaiseen, mutta varmasti sitten kuulen asiasta. Odotan, että he indikoivat, tarvitaanko jotain muutoksia viranomaistehtäviin tai muuhun vastaavaan, Mattila sanoi STT:lle

Tilanne on Mattilan saamien tietojen mukaan korjaantunut hyvin ja jakelu on miltei kunnossa, muttei ihan.

– Fimea on hoitanut asiaa ja antanut vahvan viestin siitä, että lääkkeet eivät lopu jakeluongelmien takia. Meillä on varajärjestelmä, joka on nyt valitettavasti otettu käyttöön, mutta joka onneksi on osoittanut toimivuutensa. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriö luottaa toimivaltaiseen viranomaiseen ja sen viestintään. Tärkeintä on se, että lääkeketjut ovat saumattomat.