Uutinen

Apteekkariliitto: Hallituksen apteekkilinjaukset arvioitava huolellisesti

25.04.2017 | 08:25

Apteekkariliitto on tyytyväinen siihen, että hallitus haluaa kehittää apteekkeja terveydenhuollon lähtökohdista käsin.

Hallitus linjasi useita apteekkialaan kohdistuvia toimenpiteitä puoliväliriihessään.

Apteekkariliitto suhtautuu hallituksen linjauksiin pääosin myönteisesti.

Liitto pitää kuitenkin tärkeänä, että esitettyjen toimenpiteiden kokonaisvaikutukset toimialalle arvioidaan huolellisesti.

Apteekkariliiton mukaan hallituksen esittämät yksittäiset toimenpiteet ovat maltillisia, mutta kokonaisuutena vaikutukset apteekeille ovat suuret varsinkin, kun ne tulevat vuodenvaihteessa jo toteutettujen mittavien lääkesäästöjen päälle.

Lääkesäästöjen on arvioitu tänä vuonna leikkaavan apteekkien liikevaihtoa noin viidellä prosentilla ja tulosta liki viidenneksellä ilman sopeuttavia toimenpiteitä.

Roolia terveydenhuollossa halutaan kehittää

Liitto on tyytyväinen siihen, että hallitus haluaa kehittää apteekkeja terveydenhuollon lähtökohdista käsin. Muun muassa apteekkien Terveyspiste-toimintaa halutaan kehittää.

- On hyvä, että hallitus haluaa kehittää apteekkeja osana terveydenhuoltoa, pitää kiinni lääkkeiden yhdenvertaisesta saatavuudesta koko maassa ja säilyttää apteekit alan ammattilaisten vastuulla ja kotimaisessa omistuksessa, sanoo toimitusjohtaja Merja Hirvonen Apteekkariliitosta.

Apteekkariliiton mielestä maankattavaa apteekkiverkostoa ja apteekkien korkeasti koulutettua henkilökuntaa pitääkin hyödyntää nykyistä enemmän tulevissa sote-rakenteissa ja terveydenhuollon lähipalveluiden toteutuksessa.

Apteekkariliitto yhtyy hallituksen näkemykseen siitä, että Apteekkitoiminnan ja muun lääkehuollon kehittämistyöryhmän ehdotusten toimeenpano on nyt ensisijaista.

Yksimielinen työryhmä teki pari vuotta sitten liki 60 ehdotusta apteekkitoiminnan kehittämiseksi, mutta niiden toteuttaminen on vasta alussa.

Esimerkiksi ehdotus kausi-influenssarokotuksista apteekeissa ei ole edennyt.

Lääkkeiden myynti säilytettävä apteekeissa

Apteekkariliitto katsoo, että kaikkien lääkkeiden myynti tulee jatkossakin säilyttää apteekeissa.

Hallituksen linjaus on, että joiden reseptivapaiden lääkkeiden, kuten lääkevoiteiden, myyntiä apteekkien ulkopuolella selvitetään.

- Mielestämme reseptivapaiden lääkkeiden myynti tulee säilyttää apteekeissa. Jos lääkeviranomainen katsoo, että jotkin reseptivapaat lääkkeet ovat niin haitattomia, että niitä voidaan turvallisesti myydä ilman neuvontaa päivittäistavarakaupoissa, olisi selkeintä, ettei niitä enää rekisteröitäisi lääkkeiksi. Reseptivapaat lääkkeet, joiden turvallinen käyttö ja valinta edellyttävät neuvontaa, on perusteltua säilyttää vain apteekkien myynnissä, Hirvonen linjaa.