Uutinen

Apteekkariliitto: Fimean muistutus itsehoitolääkkeiden myyntirajoituksista otetaan vakavasti

16.01.2018 | 14:36

Teksti : ELINA AALTONEN

Fimean tietoon on tullut tapauksia, joissa apteekista on myyty asiakkaalle itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkevalmisteita useita pakkauksia kerrallaan.

Osa näistä tapauksista on johtanut vakaviin haittavaikutuksiin ja jopa asiakkaan sairaalahoitoon.

Fimea määrittää jokaiselle lääkevalmisteelle ja sen pakkauskoolle reseptistatuksen, joka kertoo, saako kyseistä lääkettä toimittaa ilman reseptiä ja kuinka suuren pakkauskoon sitä voi ostaa apteekista ilman lääkemääräystä.

Apteekkariliitto suhtautuu vakavasti Fimean muistutukseen.

Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler toteaa, että itsehoitolääkkeiden käyttöön liittyy riskejä ja särkylääkkeiden väärinkäyttö saattaa aiheuttaa vakavia haittoja.

─ Apteekin tehtävänä on neuvoa lääkkeiden käyttäjiä ja puuttua itsehoitolääkkeiden väärinkäyttöön. Apteekit toteuttavat tätä tehtäväänsä pääsääntöisesti hyvin, mutta valitettavasti virheitä on sattunut, Sandler kommentoi.

─ Apteekit käyvät toimintatapansa läpi Fimean esiin nostamien huomioiden osalta, jotta jatkossa näitä virheitä ei tapahtuisi.

Apteekkariliitto on lanseerannut tänä talvena apteekin ammattilaisten itsehoitoneuvonnan tueksi työkalun, joka auttaa turvallisen särkylääkkeen valinnassa. Tämän tavoitteena on varmistaa asiakkaiden turvallinen lääkehoito.