Uutinen

Apteekkari uskoo yhä Rediin

21.11.2018 | 10:11

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Helsingin Kalasataman kauppakeskus Redi on saanut suunnittelustaan kovaa kritiikkiä, ja muutama yrittäjä on jo luovuttanut. Apteekkari Leena Melartinin mielestä alkuvaikeudet kuuluvat asiaan.

Alkusyksystä avattu Redi nousi puheenaiheeksi, kun eksyneet asiakkaat valittivat kauppakeskuksen rakennetta sekavaksi. Arkkitehti vastasi kritiikkiin vertaamalla epäsymmetrisiä sokkeloita Talouselämässä keskiaikaiseen Siennaan.

– Tämä jakaa mielipiteitä. Osa eksyy, osa löytää helposti. Olen ehkä jäävi, mutta minä olen osannut liikkua täällä. Vain rakennusvaiheessa oli vähän vaikeuksia, sanoo Kalasataman apteekin apteekkari Leena Melartin.

Asiakkaat eivät kuitenkaan ole löytäneet kauppakeskusta odotetulla tavalla, mikä on hermostuttanut yrittäjiä.

– En minä odottanut, että ovella on jono heti, kun avajaiset on pidetty. Kyllä kaikki rakennetaan asia kerrallaan. Niin se on mennyt muissakin kauppakeskuksissa.

Unelmapaikka apteekille

Apteekkarilehti selvitti alkukesästä, miten sijainninsääntelyn purku vaikuttaisi nuorten apteekkarien ja proviisorien intoon perustaa apteekkeja. Unelmapaikaksi määriteltiin vilkas kauppakeskus tai tavaratalo jossain Etelä-Suomen kauppakeskuksessa.

Vielä parempi vastaajien mielestä oli, jos lähellä sijaitsisi terveysasema tai yksityinen lääkäriasema. Melartinilla oli edessään kaikki ¬nämä elementit – ehkä valtakunnan eniten mediahuomiota saaneessa rakennuskompleksissa.

Huomio kääntyi nopeasti negatiiviseksi, kun asiakkaiden ja kauppiaiden kritiikki nousi esiin. Esimerkiksi opasteita on moitittu puutteellisiksi, ja niissä on yhä paranneltavaa.

– Kyltitys terveysasemalta meille ei ole ihan yksinkertainen, myöntää Melartin.

Apteekkarin mukaan asiakkaat ovat kuitenkin alkaneet löytää katutason terveysasemalta K1-tason apteekkiin.

Kauppakeskus ei takaa menestystä

Äskettäin hallitus perui lakiesityksen palvelupisteiden perustamisesta kilpailun lisäämiseksi, koska näiden epäiltiin syntyvän lähinnä kauppakeskuksiin, jossa ne tuottaisivat lisätuloa ennestään menestyneille apteekkareille.

Redin vaikeudet kuitenkin osoittavat, että kilpailu koskee myös kauppakeskuksia. Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila arvioi Ylen haastattelussa, ettei euroja riitä kaikille uusille ostosparatiiseille.

Mattilan mukaan Redin yksi ongelma on magneettina toimivat hypermarketin puuttuminen. Vastaavaa kritiikkiä on esittänyt myös alan konkari Toivo Sukari Kauppalehdessä.

– Jokaisessa kauppakeskuksessa nähdään alun jälkeen pieni muuttoliike. Aina on sellaisia erikoiskauppoja, jotka eivät saa sitä, mitä odottivat. Sitten tulee toinen tilalle, sanoo Melartin.

Melartinin mielestä julkisuus on ollut tarkoituksenhakuisen negatiivista. Hän itse suhtautuu tilanteeseen positiivisesti.

– Ollaan oltu auki vasta kaksi kuukautta. Se on lyhyt aika. Meillä on hyvä kauppakeskus, ja se saadaan varmasti toimimaan. Sen eteen täytyy vain tehdä paljon työtä.