Uutinen

Apteekkari: Tavaraa puuttuu aivan tajuttomasti

15.09.2017 | 15:30

Teksti : ERJA ELO

Hollolan apteekissa on tehty kaikki voitava lääkkeiden saamiseksi. Henkilökunta on soitellut päivisin Oriolaan tuntien ajan pääsemättä läpi.

Kaksi viikkoa jatkunut poikkeustilanne on syönyt suuren Hollolan apteekin varastoja tyhjiksi. Uutta tavaraa tulee jonkin verran.

– Pahimmillaan meiltä on puuttunut 150 laatikollista tavaraa. Tilanne on parantunut vähän, mutta edelleen puuttuu tavaraa aivan tajuttomasti, arviolta 60 laatikkoa, kertoo apteekkari Päivi Pelkonen.

Oriola ei esimerkiksi ole edelleenkään toimittanut lääkkeitä, jotka tilattiin normaalitoimituksena perjantaina 1.9. eikä hätätoimituksena torstaina 7.9. tilattua keuhkoahtaumalääkettä.

Hollolan apteekkiin tarvittaisiin akuutisti lääkkeitä myös rintasyöpään. Insuliinit ja kasvuhormoni olivat viime viikolla lopussa, mutta nyt niitä taas saa.

– Meidän asiakkaistamme yli 20:lla lääkehoito on keskeytynyt tämän takia. Onhan tämä katastrofi, mutta onneksi kukaan ei ole kuollut, kertoo Pelkonen.

Osa asiakkaista on keskeyttänyt lääkehoidon omasta tahdostaan, siksi ettei ole halunnut vaihtaa esimerkiksi kolesteroli- tai verenpainelääkettään korvaavaan valmisteeseen.

Osan lääkitys on tauolla, koska lääkettä ei yksinkertaisesti saada mistään.

Kylmäketju katkesi, lääkkeet pilalla

Apteekissa ollaan tehty kaikki voitava lääkkeiden saamiseksi. Henkilökunta on soitellut päivisin Oriolaan tuntien ajan pääsemättä läpi.

Puhelimet ovat käyneet kuumina myös hoitavien lääkäreiden suuntaan, kun farmaseuttinen henkilökunta on ehdottanut asiakkaille määrättyjen lääkkeiden vaihtamista.

Lääkkeiden perässä on ajettu pitkiä matkoja. Niitä on käyty lainaamassa sairaaloista ja muista apteekista – mutta nyt niissäkin alkavat hyllyt olla tyhjillään.

– Viime viikolla tilasimme monen tuhannen euron edestä kylmäsäilytettäviä lääkkeitä. Kun toimitus vihdoin saapui, ilmeni että lääkkeet olivat seikkailleet matkalla kolme päivää. Koska kylmäketju oli katkennut, lääkkeet oli pakko laittaa suoraan hävitykseen, apteekkari kertoo.

Hän ihmettelee Oriolan tapaa priorisoida lääkkeitä. Elintärkeiden lääkkeiden sijasta Hollolan apteekkiin on lähetetty vapaankaupan tuotteita, kuten sidetarvikkeita, kylmäpakkauksia ja koiran punkkikarkotetta.

Asiakkaat hamstraavat insuliinia

Lääkepulasta uutisointi on tavoittanut hollolalaiset, minkä vuoksi osa asiakkaista on tullut täydentämään omia varastojaan.

– Meiltä on hamstrattu jonkin verran esimerkiksi insuliinia ja kilpirauhaslääke tyroksiinia, vaikka olemme yrittäneet rauhoitella asiakkaita, Pelkonen kertoo.

Hollolan apteekki muuttaa viikonloppuna uuden Prisman yhteyteen. Oriola-kriisi on vienyt kaiken ajan muuttovalmisteluilta ja pakkaamiselta, jotka on hoidettava tänään.

Avajaisiin apteekin väki valmistautuu hyvin väsyneenä. Työntekijät ovat odotelleet työajan jälkeen Oriolasta luvattuja hätätoimituksia, joita ei ole koskaan tullut.

Jotain positiivista Päivi Pelkosella sentään on kerrottavana.

– Olimme tilanneet avajaisia varten lavallisen perusvoiteita. Ne saimme eilen, onneksi, koska olimme jo ehtineet lähettää paikallislehteen mainoksen tarjoustuotteita.

Apteekki avaa ovensa uusissa tiloissa maanantaina. Apteekkarin on ollut pakko palkata ensi viikoksi reilusti vuokratyövoimaa asiakaspalveluun sillä välin, kun oma porukka jatkaa lääkekriisin selvittelyä.