Uutinen

Apteekit valmiina tekemään lääkehoitojen arviointeja

05.02.2016 | 11:26

Teksti : ERJA ELO

Fimealta on tulossa suositus ikäihmisten ja monilääkittyjen lääkehoitojen toteuttamiseen. Apteekeissa on lääkehoitojen arviointiin hyvät valmiudet.

Apteekeissa työskentelee noin 150 lääkehoidon kokonaisarvioinnin (LHKA) erikoispätevyyden suorittanutta farmasian ammattilaista. Lisäksi satakunta apteekkia tarjoaa kevyempää lääkehoidon tarkistuspalvelua.

– Apteekeilla on erittäin hyvät valmiudet tehdä lääkehoidon arviointeja. Siellä on osaava ja asiantunteva henkilökunta, joka on motivoitunut potilaan lääkehoidon tukemiseen, sanoo Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala.

Lääkehoidon arviointien avulla pystytään karsimaan asiakkaan lääkityksestä päällekkäisiä lääkkeitä ja estämään vakavia lääkkeiden yhteisvaikutuksia.

Aihe on nähty tärkeäksi myös farmasian koulutusyksiköissä. Opintosuunnitelmaa ollaan muuttamassa siten, että opiskelijat saisivat pätevyyden lääkehoitojen arviointiin jo peruskoulutuksessa.

Tarve lääkitysten arviointiin ja tarkistuksiin on ilmeinen. Farmasian ammattilaiset tekemistä lääkehoidon arvioinneista on hyviä kokemuksia esimerkiksi Hyvinkään kaupungissa.

– Lääkehoitojen arviointi erityisesti yhteistyössä meidän lääkärikunnan kanssa on ollut erittäin hyväksi osoittautunut toimintamalli, kertoo johtajaylilääkäri Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Lääkehoitojen arvioinneista ovat keskustelemassa myös kehittämispäällikkö Antti Mäntylä Fimeasta sekä sosiaalifarmasian professori Marja Airaksinen Helsingin yliopistosta.