Uutinen

Apteekit saivat uudet ohjeet tuote- ja palveluvalikoimiin

09.02.2017 | 10:13

Teksti : ERJA ELO


Apteekkariliitto on laatinut jäsenapteekeilleen ohjeistuksen palvelujen ja ei-lääkkeellisten tuotteiden myynnistä.

Apteekkien tuotevalikoima on laajentunut vuosituhannen vaihteesta lähtien maailmanlaajuisen trendin mukaisesti. Lisäpainetta valikoiman laajentamiseen ovat tuoneet lääkkeiden hintoihin tehdyt useat rajut leikkaukset.

Talouden kiristyessä apteekit ovat hakeneet lisämyyntiä erityisesti ihonhoitokosmetiikasta.

Apteekkariliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja, apteekkari Eija Kari oli mukana luomassa ohjeistusta. Hänen mukaansa apteekit ovat ensisijaisesti vastanneet kuluttajien kysyntään.

– Pelkkä lääkevoide ei välttämättä pidä ihoa kunnossa, vaan sitä pitää osata hoitaa oikeanlaisilla pesunesteillä ja perusvoiteilla, hän toteaa.

Apteekkeja on kritisoitu erityisesti värikosmetiikan myynnistä. Karin mielestä jonkinlainen valikoima täytyy olla, sillä ihotautilääkärit ohjaavat apteekkiin herkkäihoisia ja ihosairauksista kärsiviä potilaita, jotka saavat oireita hajustetuista kosmetiikkatuotteista. Näitä asiakkaita on koko ajan enemmän.

– Mutta mikä on sopiva määrä kosmetiikalle? Siinä apteekeilla on peiliin katsomisen paikka. Olen itse sitä mieltä, että apteekki ei saa näyttää kosmetiikkamyymälältä. Omassa apteekissani on joitakin erikoissarjoja, mutta niiden myynti on marginaalista.

Onko tuotteen takana helppo seistä?

Apteekkariliiton tuotevalikoimaa koskevassa ohjeistuksessa ovat mukana myös lääkinnälliset laitteet, joita ovat esimerkiksi verenpainemittarit ja kotona tehtävät raskaustestit.

Eija Kari uskoo kotitestien tarjonnan lisääntyvän, koska yhä useammilla on tarve mitata sairauksien riskejä tai seurata itsenäisesti terveydentilaansa.

Hänestä apteekkien on hyvä tutustua uutuuksiin ja arvioida tarkkaan, mitä laitteita ja testejä kannatta ottaa valikoimaan.

– Tulevaisuudessa haasteena on se, kuinka paljon apteekin pitää osata tulkita kotitestien tuloksia. Tulkintaa ihmiset kuitenkin haluavat ja neuvonnan täytyy pohjautua faktatietoon.

Eija Kari toivoo apteekkimyyntiin tuotteita, joiden takana ammattilaisten on helppo seistä.

Lääkelain mukaan muiden tuotteiden myynti on sallittua, kunhan se ei häiritse apteekin päätehtävää eli lääkkeiden toimittamista ja lääkeneuvontaa.