Uutinen

Apteekin Terveyspiste palvelee myös Oulussa

01.07.2015 | 12:00

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Oulun Hansa Apteekin yhteydessä toimiva terveydenhoitajan vastaanotto on seitsemäs Apteekin Terveyspiste Suomessa.

Apteekin Terveyspiste löytyy Oulun lisäksi Joensuusta, Raahesta, Raumalta, Rovaniemeltä, Turusta ja Vantaalta. Apteekin Terveyspiste tarjoaa sairaanhoitajapalveluita ja toimii yhteistyössä julkisen terveydenhuollon kanssa täydentäen julkisen terveydenhuollon resursseja.

Oulun Hansa Apteekin terveydenhoitaja Susanna Slunga hoitaa esimerkiksi pikkuhaavereita, poistaa ihosta punkkeja, tikkejä ja tikkuja, sekä antaa matkailijoille rokotuksia. Syvät ja vuotavat haavat, kyyn puremat ja muut vaativammat tapaukset ohjataan terveyskeskuksen päivystykseen.

– Etenkin rokotusasiakkaat ovat lisääntyneet. Olen saanut pistää rokotuksia muun muassa aivokuumetta ja hepatiittia vastaan. Kesäloman vietossa ollut perhe kävi ottamassa meillä punkkirokotteet. Punkin poistoja ei ole vielä ollut, vaikka punkkeja on Oulun seudulla tänä kesänä harvinaisen paljon. Uskomme, että myös kesätapahtumien kävijät lisäävät asiakasmääriä, Susanna Slunga kertoo.

Slunga hoitaa viikoittain noin 20–30 asiakasta, joista vajaa puolet on vakioasiakkaita, mutta kesä on lisännyt satunnaisia avun tarvitsijoita. Slungan mukaan asiakkaat yllättyvät usein positiivisesti, kuinka nopeasti he pääsevät hoitoon.

– Terveyskeskuksessa pelkkää rokotusta voi joutua jonottamaan kolmekin tuntia. Meiltä rokotuksen saa yleensä saman tien tai ajanvarauksella samalle päivälle. Teen paljon myös korvahuuhteluja asiakkaille, jotka tarvitsevat apua etsiessään apteekkimme hyllyiltä korvien puhdistustuotteita.

Säännöllisesti Slungan pakeilla käyvät potilaat, jotka tarvitsevat lääkepistoksen esimerkiksi syöpähoitoihin tai B12-vitamiin puutteeseen. Osa asiakkaista käy myös säännöllisesti kolesteroli- ja kehonkoostumusmittauksissa. Terveyspisteestä saa lääkeneuvonnan lisäksi opastusta ruokavalion keventämiseen, liikunnan lisäämiseen ja elämänhallintaan.

Apteekin terveyspisteet ovat vielä harvinaisia Suomessa. Oulussa asiakasvirran uskotaan kasvavan, kunhan tieto niistä leviää.

– Haluamme rakentaa tulevaisuuden moniammatillista yhteistyötä julkisen terveydenhuollon ja apteekkien välillä. Sairauksien ennaltaehkäisy ja kansanterveyden parantaminen mukaan lukien ylipainon aiheuttamat ongelmat ovat myös apteekeille haaste, johon haluan tarttua, Oulun Hansa Apteekin apteekkari Janne Leino sanoo.

Kuva: Oulun Hansa Apteekki