Uutinen

Ainakin viiteen sairaalaan toivotaan apteekkia

14.01.2017 | 11:24

Teksti : INKERI HALONEN

Avohuollon apteekkipalveluita kaavaillaan myös Keski-Suomen, Kymenlaakson ja Satakunnan uusiin keskussairaaloihin. Apteekille on varattu tilat myös Helsingin Meilahden uudesta Siltasairaalasta.

Suomessa ainakin viiteen sairaalaan kaavaillaan parhaillaan avohuollon apteekkipalveluita. 

Toistaiseksi suunnitelmat saada apteekki sairaalan tiloihin ovat pisimmällä Espoon sairaalassa Jorvin kampusalueella.

Avohuollon apteekille on varattu iso tila sairaalan aulasta, ja aloite apteekin saamisesta on jätetty Fimeaan. Ensimmäisten potilaiden pitäisi tulla sairaalaan jo maaliskuussa.

Apteekki tulisi palvelemaan myös Jorvin sairaalan asiakkaita – Jorvin sairaala on yhdyskäytävän päässä Espoon sairaalasta.

Avohuollon apteekille on varattu tilat myös HUS:n uudesta Siltasairaalasta, jonne Töölön sairaala ja suuri osa syöpäsairaalan toimintoja siirtyy 2020-luvun alkupuolella.

Havainnekuva Siltasairaalasta

Opinnäytetyö selvitti: Apteekki on ylivoimaisesti toivotuin palvelu

Avohuollon apteekkipalveluita kaavaillaan parhaillaan myös Keski-Suomen rakennusvaiheessa olevan uuden keskussairaalan tiloihin

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Uusi sairaala -hanke selvitti opinnäytetyön avulla, millaisia toiveilta sairaalan käyttäjillä on sairaalassa toimivista palveluista.

Ylivoimaisesti toivotuimmiksi palveluiksi nousi apteekki, sen jälkeen toivotuimpia palveluita olivat ravintola- ja kahvilapalvelut, päivittäistavaramyymälä sekä Kelan asiointipiste.

Sairaalan on tarkoitus valmistua vuonna 2020. Mitään sopimuksia apteekin saamiseksi sairaalan tiloihin ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Keski-Suomen uuden keskussairaalan rakennustyömaa

Johtajaylilääkäri Haavisto: Mitä keskeisin palvelu asiakkaille

Apteekkia kaavaillaan myös Satakunnan ja Kymenlaakson uusiin keskussairaaloihin.

Molempien hankkeiden apteekkipalveluiden yhtenä puolestapuhujana on johtajaylilääkäri Ermo Haavisto.

Haavisto toimi johtajaylilääkärinä Kymenlaaksossa, kun uuden keskussairaalan suunnittelu alkoi.

Suunnittelutyön tueksi työryhmä kiersi tutustumassa Euroopan uusiin sairaaloihin. Ajatus apteekkipalveluiden tärkeydestä sairaalan yhteydessä vahvistui niin paljon, että palveluille varattiin rakennussuunnitelmiin tilat ja neuvottelut apteekkarin kanssa aloitettiin.

Kun Haavisto siirtyi johtajaylilääkäriksi Satakuntaan, hän pääsi mukaan uuden Satakunnan keskussairaalan eli Sata-sairaalan suunnittelutyöhön.

Myös sinne ollaan nyt kaavailemassa tiloja avoapteekille.

– Lääkehuollon ja apteekin palvelut ovat mitä keskeisin palvelu sairaalan asiakkaille ja potilaille, Haavisto sanoo.

Apteekkariliitto: Sivuapteekki palvelisi parhaiten

Suomen Apteekkariliitto toivoo, että sivuapteekkien perustamista sairaaloiden ja terveyskusten yhteyteen helpotettaisiin tulevaisuudessa.

– Mahdollisuus perustaa sivuapteekki sairaalan yhteyteen helpottaisi kotiutuvien potilaiden lääkkeiden saantia, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen sanoo.

Nykyisin viranomaisten linjana on, että sivuapteekkeja voidaan perustaa vain syrjäseuduille ja haja-asutusalueille, joissa ei ole edellytyksiä itsenäiselle pääapteekille.

Fimean yliproviisori Pirjo Rosenberg vahvistaa, että lähtökohtaisesti Fimea toivoo sairaaloiden yhteyteen itsenäisiä pääapteekkeja.

Poikkeuksen pääsäännöstä voisi muodostaa tilanne, jossa sairaala sijaitsee jo olemassa olevan sivuapteekin toiminta-alueella.

– Silloin siirtyminen toimimaan sairaalan yhteyteen on nykyisen lainsäädännön puitteissa hyväksyttävää, Rosenberg toteaa.

Apteekkariliiton mukaan asiakkaiden palvelu voitaisiin varmistaa parhaiten sivuapteekki- tai apteekin palvelupisteratkaisulla.

– Tämä mahdollistaisi pääapteekin tuen riittävän lääkevaraston varmistamisessa, Hirvonen muistuttaa.