Uutinen

Actavis keskeyttää kolmen Apobase-voiteen toimitukset apteekkeihin

17.02.2016 | 16:00

Apteekkariliitto suosittelee, että Apobase Creme, Oily Creme ja Lotion-perusvoiteet otetaan apteekeissa toistaiseksi pois myynnistä.

Actavis on keskeyttänyt Apobase Creme, Oily Creme ja Lotion-perusvoiteiden toimitukset lääketukku Tamrosta apteekkeihin ja sairaaloihin niistä aiheutuneiden ihoreaktioiden vuoksi.

Lääkärilehden uutisen mukaan muun muassa ihotautilääkäriyhdistys ja alan professorit toivovat, että tuotteet vedetään myynnistä potilasturvallisuuden takia.

Actaviksen mukaan Apobase-tuotteista aiheutuneiden ihoreaktioiden määrä on koskenut varsin pientä osaa käyttäjistä, mutta osalla reaktiot ovat olleet luonteeltaan tavallista voimakkaampia.

Toimitusten keskeytyksen koskevat ainoastaan Apobase Oily Creme-, Creme- ja Lotion-perusvoiteita.
Apobase Hydrogel -tuote pysyy edelleen myynnissä, koska se ei sisällä säilöntäaineita.

Actaviksella ei ole tarkkaa tietoa aiheutuneiden ihoreaktioiden syistä, mutta vahvimmat epäilyt liittyvät Apobase-perusvoiteissa käytettyjen säilöntäaineiden koostumukseen, jota on muutettu vuonna 2014.

– Selvitystyö on vielä kesken, ja todellinen syy reaktioiden aiheuttajasta vielä vahvistamatta. Vastuullisena lääkeyrityksenä olemme kuitenkin tehneet päätöksen keskeyttää edellä mainittujen perusvoiteiden toimitukset apteekkeihin ja sairaaloihin, Actaviksen toimitusjohtaja Christian Jönsson toteaa tiedotteessa.

Actaviksen mukaan Apobase-perusvoiteiden käyttöä voi jatkaa normaalisti, mikäli minkäänlaisia oireita ei ole ilmaantunut.

Actavis tiedottaa jatkotoimenpiteistä mahdollisimman pian.

Apteekkariliitto suosittelee, että Apobase Creme, Oily Creme ja Lotion-perusvoiteet otetaan apteekeissa toistaiseksi pois myynnistä.